top of page

Naši sadovnjaki

Za uspešno izvajanje biološko-dinamičnega sadjarstva je potrebno nadvse dobro poznati naravne zakone ekosistema kjer smo. Vzpostavljeno mora biti ravnovesje celotne narave - med svetom živali, rastlin in mikroorganizmov. Smisel nam je živeti v resničnem sožitju z naravo, kjer imajo pravico do bivanja tudi druga živa bitja.

Fotografije so nastale tekom leta v naših sadovnjakih.

Izvesti moramo celo vrsto del, ki nam omogočajo, da imamo vedno živa tla, odporna drevesa in na koncu tudi zdrave sadeže. Potrebno je odmisliti "agrobiznis".

Ne poslužujemo se škodljivih del, kot je uporaba kemičnih ali celo strupenih sredstev, katerih namen je večinoma olajšati delo, čimbolj povečati količino pridelka, velikost plodov, polepšati njihovo barvo, uniformirati obliko ter podaljšati obstojnost po obiranju. 

Nikoli nismo niti uporabljali mineralnh gnojil, ki uničujejo tla in ekosistem. 

Torej ob pojavu kakšnih škodljivcev ne »zavarujejmo« kemično površin sadovnjakov,

temveč ob obiranju pazljivo ostranimo le slabe sadeže.

Kar iz naših sadovnjakov naberemo in ponudimo, je popolnoma neoporečno sadje visokih organoleptičnih lastnosti in visoke hranilne vrednosti, kjer besedi "zdravo sadje" to tudi dejansko pomenita.

IMG_20201029_140002.jpg

ČEŠNJE

Po obdobju dolge zime in deževne pomladi se najbolj razveselimo prav tega pridelka. V naših treh češnjevih nasadih je posajenih 600 dreves različnih vrst, večinoma zgodnje dozorelosti. Tretjina od teh je v bližini domačije, drevesa so starejša, sorte so mešane, nekatere tudi avtohtone. Ostale so novejših, zgodnjih sort, v ograjenem terasastem sadovnjaku, kjer so večino časa v družbi sonca, vetra ter ptic.
Z obiranjem začnemo v jutranjem hladu, navsezgodaj in jih še v istem dnevu peljemo do končnih kupcev. Po nežnem in previdnem nabiranju v pletene košare jih takoj zatem pazljivo preberemo in damo v plitve zabojčke. Drevo obiramo večkrat, da ponudimo le dozorele in kar najbolj okusne sadeže.
Dobro se zavedamo, da je pri češnjah svežina sadja še toliko bolj pomembna, prav zaradi njene občutljivosti. Tudi strankam priporočamo, da se po nakupu naših ekoloških češenj čimprej posladkajo z njimi, saj niso tretirane s sredstvi proti gnitju.

KAKI

 

Najlepši sadovnjaki v jeseni so brez dvoma prav kakijev. V vsej bogati barvitosti jesenskega listja se človek vedno znova na novo zaljubi v lepoto narave.
Zasajenih imamo čez 300 kakijevih dreves, v veliki večini sorte Tipo.

Sadež je zelo sladek, odporen in mehkoužiten, torej ga je pred uporabo potrebno umediti. Najstarejša drevesa se nahajajo v sadovnjaku pod domačijo, štejejo že preko 40 let. Največji ima skoraj 15 let, najmlajšega pa smo zasadili in ogradili na terasah ob gozdu za prvim gričem od doma. 
Sezona obiranja se začne v drugi polovici oktobra in traja približno en mesec. Trudimo se, da jih obiramo čim kasneje, dokler vreme to še dopušča. Šele takrat obran sadež, ko je že popolnoma oranžno obarvan, lahko dozori do svojega optimalnega, polnega okusa. Zlagamo jih v lesene ali kartonske zabojčke ter jih hranimo v hladnem skladišču. Sadeže za prodajo pa sproti pregledujemo in premeščamo v toplejši prostor, kjer se pokrit in ob pomoči jabolk počasi medi.

PITURALKE

 

Hruške pituralke - tako stara sorta hruškic, a vseeno še vedno marsikomu neznana.
To je skoraj pozabljena avtohtona sorta hrušk iz Goriških Brd in okolice, ki se jih uživa kuhane ali pečene. Ob tem dobijo božansko medeni, pristen okus. Odlično se izkažejo kot zdrava zimska sladica, ki nas opominja, da manj je več. V preteklosti so jih kuhane na palčkah prodajali na sejmih in tržnicah.

Do nedavnega je rastlo le še nekaj posameznih starih dreves na odročnih koščkih parcel, saj so jih povozile moderne sorte, ki so debelejše in intenzivnejših barv.

Z njihovim sistematičnim oživljanjem je začel prav naš nono Franko. Leta 2002 je posadil 150 sadik divjakov hrušk in kutine ter nanje sam cepil po Brdih nabrane cepiče pituralk. Danes jih imamo zasajenih že skoraj 1000. 
Sezona obiranja je pozno jeseni, v novembru, ko so drevesa že brez listov, sadeži pa dosežejo najvišjo sladkorno stopnjo. Skladiščino jih v plitvih zabojčkih, na hladnem zdržijo še dva ali tri mesece. 

Sadje se lahko kupi na naši domačiji

- po predhodni najavi.

Najde se nas na eko tržnicah,

po dogovoru tudi dostavljamo.

Imate kakšno vprašanje? Povprašajte nas.

Kam odlagamo obrane sadeže?

DSC_6282.JPG

Vso sadje obiramo v pletene košare, ki nam jih plete naš sokrajan.

Podprimo ohranitev starih običajev in cenjene rokodelske umetniške veščine.

Podprimo lokalno. :)

bottom of page